KLIK JANGAN TAK KLIK

22 Jan 2010

SYAITAN TAKUT PADA MANUSIA??

    Ada seorang manusia yang bertemu dengan syaitan pada waktu subuh.Entah macam mana, akhirnya mereka berdua sepakat mengikat tali persahabatan. Ketika waktu subuh berakhir,manusia itu tidak mengerjakan solat, maka si syaitan pun sambil tersenyum bergumam, "Orang ini memang layak menjadi sahabatku..!"

    Begitu juga ketika waktu zuhur orang ini tidak mengerjakan solat, si syaitan tersenyum lebar sambil berkata di dalam hati, "Rupanya inilah bakal teman sejatiku di akhirat nanti..!"

    Ketika waktu asar hampir habis tetapi temannya itu dilihatnya masih juga asyik dengan kegiatannya, si syaitan mulai terdiam...... Kemudian ketika datang waktunya maghrib, temannya itu ternyata tidak solat juga, maka syaitan nampak mulai gelisah, senyumnya sudah berubah menjadi kecut. Dari wajahnya nampak bahawa ia seolah-olah sedang mengingat-ingat sesuatu.

    Dan akhirnya ketika dilihatnya sahabatnya itu tidak juga mengerjakan solat Isya', maka syaitan itu menjadi sangat panik. Ia rupanya tidak boleh menahan diri lagi, dihampirinya sahabatnya yang manusia itu sambil berkata dengan penuh ketakutan, "Wahai sahabat, aku terpaksa memutuskan persahabatan kita!" Dengan kehairanan manusia ini bertanya, "Kenapa engkau ingkar janji bukankah baru tadi pagi kita berjanji akan menjadi sahabat?".


   "Aku takut!", jawab syaitan dengan suara gementar. "Syaitan menyambung..."Nenek moyangku yang dulu hanya sekali saja membantah perintah Allah sewaktu mereka diperintah untuk sujud kepada Adam..Itupun Allah telah melaknati mereka. Apalagi engkau yang hari ini saja telah lima kali membantah untuk sujud kepadaNYA.Tidak terbayang olehku bagaimana besarnya kemurkaan Allah kepadamu!"kata syaitan sambil berlalu pergi....

HA....MACAM MANA???

2 comments:

bella said...

hye..posting awak neh bess sgt,,
leh kite brknalan??
wakaka

nurulhuda rusdi said...

haha!

Islamic Calendar

SAHABAT

BUKAN KERNA NAMA